De azi, monitorizarea și sancționarea mai drastică a celor ce nu respectă izolarea! CÂTE amenzi s-au aplicat până acum:

De azi, monitorizarea și sancționarea mai drastică a celor ce nu respectă izolarea! CÂTE amenzi s-au aplicat până acum:

Prefectura Bistrița Năsăud a decis monitorizarea celor ce sunt izolați la domicliu. S-a alcătuit un sistem de implementare a acestei monitorizări. Iar cei ce nu respectă măsurile impuse de autorități vor fi sancționați drastic. AFLĂ câte amenzi s-au aplicat până acum:

Românii care se întorc din diaspora, din zonă roșie, intră automat în carantină. Cei din zona galbenă au obligația de a se autoizola și anunța autoritățile.

Unii însă nu respectă autoizolarea.

Jandarmii nu au aplicat până acum sancțiuni, dar polițiștii au aplicat șapte amenzi pentru nerespectarea obligației privind izolarea” a declarat, Bianca Danci, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Bistrița.

Conform OUG 1/1999, privind starea de urgență, Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Pentru a stopa fenomenul, reprezentanții Prefecturii Bistrița vor să monitorizeze și aplice sancțiuni drastice celor care nu respectă legea.

Monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu va fi făcută începând de astăzi, 20 martie și de Instituția Prefectului, a decis prefectul  Stelian Dolha. Având în vedere multiplele sesizări legate de faptul că nu se respectă regimul de autoizolare comunicat de autoritățile de sănătate publică, prefectul a hotărât implicarea angajaților Instituției Prefectului  în  monitorizarea celor aflați în izolare dar și în conștientizarea lor asupra riscurilor legale dar și de sănătate la care se expun și expun familia și comunitatea. Prin urmare,  s-a stabilit un sistem de lucru prin care fiecare angajat al instituției o să răspundă de un anumit număr de unități administrativ-teritoriale, iar pe baza listei care se primește în fiecare dimineață de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, persoanelor izolate le vor fi transmise mesaje. Prin intermediul acestora vor fi aduse la cunoștință noile prevederile legale în cazul nerespectării regimului de autoizolare și totodată se va pune la dispoziție telefonul primarului sau a altor responsabili  din unitatea teritorial administrativă  de care aparțin, în eventualitatea în care  au nevoie de ajutor din partea comunității, pe parcursul celor 14 zile de izolare. În cadrul aceleiași campanii Instituția Prefectului va intensifica verificările fie în urma reclamațiilor, fie prin sondaj, iar nerespectarea procedurii va fi sancționată drastic” transmit reprezentanțiii Prefecturii Bistrița.